Ahmet Ümit 1960 yılında bir güney doğu kenti olan Gaziantep’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Gaziantep’te tamamladı.
1978 yılında Yüksek öğrenim için İstanbul’a geldi.
1983 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünü bitirdi.
İlk öyküsünü 1983 yılında kaleme aldı.
İlk kitabı “Sokağın Zulası” 1989 yılında yayınlandı. Yaşadığı dönemin politik etkilerini taşıyan kitap, ölüm ve karanlık günlerin bunalttığı genç bir insanın ütopyasına sımsıkı sarılışını konu alan şiirlerden oluşuyordu.
1992 yılında yayınlanan ilk öykü kitabı “Çıplak Ayaklıydı Gece” yayınlandığı yıl “Ferit Oğuz Bayır Düşün ve Sanat Ödülü”nü aldı. Bu kitap, Ahmet Ümit’i yazın dünyamıza tanıtan ilk kitap olma özelliğini de taşıyor.
1994 yılında “Bir Ses Böler Geceyi” adlı uzun öykü kitabı yayınlandı. Kitap insanla inanç arasındaki ilişkiyi mistik bir gerilim öyküsüyle dile getiriyordu.
1994 Yılında ATV için çekilen “Çakalların İzinde” adlı polisiye dizinin öykülerini ve senaryosunun yazılımına katıldı.
1995 yılında her yaştan çocuklara seslenen “Masal Masal İçinde” adlı kitabı yayınlandı. Kitap, insani değerler olmadan yaşamın nasıl anlamsız bir hal aldığını anlatıyordu.
1995’den sonra çeşitli gazete ve dergilerde Franz Kafka, Dostoyevski, Patricia Highsmith, Edgar Allan Poe ve polisiye roman yazarları üzerine inceleme-tanıtım yazıları kaleme aldı.
Kitaplarının hemen tümünde varolan gerilim duygusu, 1996 yılında yayınlanan “Sis ve Gece” adlı romanında tümüyle dışa vurdu. “Sis ve Gece” Türkiye’de yankılar uyandırdı, tartışmalara yol açtı. Yunanistan’da yayınlanarak yabancı dile çevrilen ilk Türk polisiyesi ünvanını kazandı.
1998 yılında ise son romanı “Kar Kokusu” yayınlandı. Roman, politikanın, insan yazgısı üzerindeki etkilerini bir cinayet soruşturması ekseninde okura sunuyor.
“Agatha’nın Anahtarı” adlı polisiye öykü kitabı 1999’un Ocak ayında yayınlandı. Türkiye’deki suç yelpazesinden örnekler sunan öyküler, insanın suç karşısındaki tavrını ve psikolojisini çarpıcı bir biçimde aktarıyor.
Patasana adlı romanı 2000 yılının Şubat ayında yayımlandı. Patasana insanın içindeki şiddet duygusunusıkı bir gerilim içinde tarihsel bir fonda anlatıyor.
7 Eylül 2007 Cuma
Ahmet Ümit
zaman:
13:04
Etiketler: Ahmet Ümit, Kanun Namina
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
1 yorum:
ben şimdiye kadar bircok yazarın kitabını okudum içinde cok sevdiklerim oldu ama ahmet ümiti tanıdıktan sonra şimdiye kadar hiç kitap okumadığımı ve hiç bir yazarı gerçekten sevmediğimi anladım adam resmen roman yazmak için dünyaya gelmiş ve iyiki gelmiş....:)ahmet ümit seni seviyorum ve söz bütün kitaplarını okuduktan sonra bende yazar olucam..:))
Yorum Gönder